Wandeling 25-02

Beste wandelaars 


2024  wordt ongetwijfeld een speciaal wandeljaar voor onze club, want die bestaat dan namelijk 40 jaar. Uiteraard kan een club dat niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Zo besliste ons Bestuur alvast om op de eerste wandeltocht van 25 februari 2024 iedere inschrijver een gratis sticker én een gratis pen te geven (zolang de voorraad strekt). Bovendien werden door de parcoursmeesters als vanouds mooie en leuke trajecten uitgetekend, maar aan de lus van 6,4 kilometer is ook nog eens een gratis fotozoektocht gekoppeld (info aan de afstempeltafel)! De wandelaar, die geen zin heeft in deze zoektocht, kan uiteraard deze wandellus doen zonder de fotozoektocht!


Deze 'Wandeltocht 40 JAAR WPG BERINGEN' gaat door op zondag 25 februari 2024 in Beringen

en start aan de Sint-Sebastiaansgilde in de Pieter Bruegelstraat 86 in de buurt van het trein- en busstation van Beringen (startcoördinaten: N51°02’58”   E5°14’02”).

Voor deze wandeltocht maakte onze parcoursmeester Eric twee basislussen. Lus A is 10,4 kilometer lang en is in te korten tot 7,2 kilometer of tot 4,7 kilometer. Lus B is 10,2 kilometer lang en is in te korten tot 6,4 kilometer (en bevat dus de fotozoektocht), maar is ook in te korten tot 4,3 kilometer. Deze lus van 4 kilometer gaat uitsluitend over verharde wegen en is dus ook toegankelijk voor rolstoelen en rolwagens. De lussen zijn combineerbaar tot een afstand van 20,6 kilometer.Lus A 10 km (effectief 10,2 km) met mogelijke inkorting tot 8 km (effectief 7,9 km)

of inkortbaar tot 5 km (effectief 4,7 km)

Deze lussen passeren eerst het nabijgelegen busstation, steken even verderop de nieuwe spoorwegbrug aan de Koerselsesteenweg over en gaan dan over paden die links en rechts van de spoorweg liggen (even voorzichtig zijn bij het oversteken van de spoorweg na 1,4 kilometer!). Na de gemeenschappelijke 3,5 kilometer, stappen de wandelaars van de langste afstand een eigen lus van 3,6 kilometer, waarbij zij twee keer de Beringersteenweg moeten oversteken (voorzichtig zijn dus). De  wandelaars van de 8 kilometer komen na een afstand van 400 meter terug op het traject van de 10 kilometer uit en samen wandelen zij de laatste 3,3 kilometer terug naar de startzaal. De wandelaars van de 5 km laten de grote broers van de 8 en de 10 km al na ongeveer 2 kilometer even in de steek, maar na goed 400 meter komen zij terug op de trajecten van de 8 en de 10 kilometer uit en wandelen de laatste 2,3 kilometer mee met beide afstanden tot aan de startzaal. In deze start- en tevens rustzaal kan aan democratische prijzen iets gegeten en/of gedronken worden.


Lus B 10 km (effectief 10,2 km)

met mogelijke inkorting tot 6 km (effectief 6,4 km – deze bevat de fotozoektocht)

of een mogelijke inkorting tot 4 km (effectief 4,3 km en uitsluitend over verharde wegen)

De lussen van de 10,2 kilometer en de 6,4 kilometer vertrekken, net als lus A, in de richting van het nabijgelegen busstation en steken eveneens de nieuwe spoorwegbrug over aan de Koerselsesteenweg. Waar lus A naar rechts gaat, gaan de wandelaars van deze B-lussen echter naar links om via de Piepeleerstraat en de Eikelendreef eerst een stukje natuur op te zoeken. De deelnemers aan de fotozoektocht moeten alvast uitkijken naar herkenbare beelden op hun route. Kleine tip: je moet je nooit helemaal omdraaien om een bepaalde foto te herkennen. Wanneer je wandelt, zal je de foto’s doorgaans kunnen herkennen door voor je uit te kijken. Eventueel even naar links of naar rechts kijken en zo zou je alle foto’s moeten kunnen terugvinden. Vergeet uiteraard ook niet om tegelijk op het deelnemingsformulier de juiste nummers in de vakjes te noteren!

Via de Zandstraat en het nieuwe fiets- en voetgangersbrugje over de spoorlijn gaan beide lussen over verkeersarme straten rond de stadskern van Beringen. Deze wandelaars zien onderweg onder meer de relatief nieuwe scholencampus van het Spectrumcollege liggen vooraleer zij de drukke Kasteletsingel oversteken (via de zebrapaden!) om het jaagpad langs het Albertkanaal te bereiken. Even verderop splitsen deze lussen zich op en stappen de wandelaars van de fotozoektocht over de Broekhovenstraat. De wandelaars van de 10,2 kilometer maken hier een aparte lus en komen na 3,9 kilometer terug op ditzelfde punt uit. Deze wandelaars stappen over de nieuwe brug over het Albertkanaal en wandelen dan via rustige verkeersarme straten, zoals Terhulzen, om over het jaagpad aan de andere kant van het kanaal terug te keren naar de brug om het Albertkanaal een tweede keer over te steken. Na deze oversteek vinden zij de collega’s van de 6,4 kilometer terug en van daaraf lopen beide lussen over hetzelfde traject terug naar de start- en rustzaal.

Interessante tip: De wandelaars van deze 10,2 kilometer kunnen, als zij dat wensen, eveneens deelnemen aan de fotozoektocht, aangezien zij het volledige traject van de zoektocht eveneens afleggen. Zij doen dan natuurlijk dat extra stukje van 3,9 kilometer aan de andere kant van het Albertkanaal extra (waar zij geen foto’s zullen kunnen terugvinden uiteraard!).


De wandelaars van de 4 kilometer van lus B wandelen het ganse traject over verhard terrein! Zij gaan vanaf de startzaal de andere kant uit en wandelen in het begin dus niet mee met de andere lussen. Zij wandelen eerst even over de Pieter Bruegelstraat, vervolgens gaat het naar rechts over de Petrarcastraat en na het oversteken van de Koerselsesteenweg stappen zij via de Verbindingsstraat en de Sint-Catharinastraat tot aan het postgebouw, waar zij naar rechts een klein stukje van de Ward Schoutedenstraat volgen. Aan de Violetstraat komen zij de wandelaars van de 10,2 en 6,4 kilometer tegen en leggen vanaf daar hetzelfde traject af als de wandelaars van de fotozoektocht. Opgelet: de wandelaars van deze lus van 4 kilometer kunnen niet deelnemen aan de fotozoektocht, aangezien die lus al van bij de start een andere richting uitgaat!


Op de startplaats zal, zoals gebruikelijk, van elke wandellus een duidelijk plan hangen. Ook kunnen één of twee dagen voor de wandeling de gpx-en van alle wandellussen gedownload worden via onze website of via de website van RouteYou.
Je kan vertrekken tussen  7u en  15u. De startzaal zal open zijn vanaf 6.45u en wordt uitzonderlijk gesloten om 18u, dit om de deelnemers aan de fotozoektocht voldoende tijd te geven. Een hapje en een drankje zijn ter plaatse verkrijgbaar aan democratische prijzen.

 

  

Deelnameprijs: niet-leden van een wandelclub € 3,00 - voor leden van een wandelclub € 1,50. 

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan krijgt elke inschrijver een gratis zelfklever en een gratis pen (zolang de voorraad strekt).Hopelijk is het op 25 februari mooi stapweer en kunnen we met zijn allen genieten van onze eerste wandeling van 2024!

Zowel leden van een wandelclub als niet-leden zijn van harte welkom!


Het bestuur en de medewerkers van Wandelclub Paul Gerard Beringen wensen alle wandelaars alvast een fijne wandeldag!  P.S. Onze club stelt de gpx-bestanden ter beschikking voor de gebruikers van gps.  Je kan de gewenste gpx(-en) vanaf zaterdag 24/02/2024 downloaden via de downloadpagina (te bereiken via menu-onderdeel 'Meer... Downloads').  De gpx-en werden uitgetekend door parcoursmeester Eric, waarvoor onze dank!


Op de downloadpagina kan je  - wanneer je liever een papieren versie bij de hand hebt - vanaf 24/02/2024 eveneens de kaartjes vinden van deze wandelingen.  Zij werden door parcoursmeester Eric gemaakt met RouteYou en ook op hun website kan je de wandelingen dan eventueel terugvinden.

Alvast enkele fotootjes van de trajecten.

Klik op een foto voor een vergrote weergave. Met dank aan onze ondervoorzitter en parcoursmeester ©Eric