Clubblad

Op deze pagina publiceren we geregeld een artikel

dat in ons clubblad werd opgenomen. 

Dit clubblad verschijnt driemaal per jaar.

Zelf een wandeling ontwerpen met behulp van het WANDELKNOOPPUNTENNETWERK!

Tekst & Foto's: Guy

In deze coronatijden worden we door een aantal clubs, waaronder onze club (!), verwend en aangemoedigd om toch te blijven wandelen.  Dit gebeurt aan de hand van coronawandelingen, die bij wandelclub Paul Gerard de Covid19-wandelingen genoemd worden.  Intussen kunnen geïnteresseerde wandelaars nog tot en met 18 april 2021 onze zesde Covid19-wandeling doen.  Voorwaarde van alle organiserende wandelclubs: doe het veilig en volgens de geldende coronaregels!

 

Hoewel de organiserende wandelclubs er nog altijd in slagen om mooie (natuur)wandelingen te organiseren, blijven sommige wandelaars naar verluidt toch een beetje op hun honger zitten.  De ene wandelaar wil liever korte(re) wandelingen, de andere wil nog meer natuur, nog anderen willen langere afstanden op een dag zonder dat zij daarbij over dezelfde stroken moeten wandelen, en zo kan ik nog even doorgaan.


Wel, voor onder meer deze wandelaars maar zeker ook voor iedere andere (potentiële) wandelaar is er het Wandelknooppuntennetwerk.  Maar wat is dat nu precies en hoe begin je er als geïnteresseerde wandelaar aan?

Op de website https://www.routen.be/wandelrouteplanner  kan je op een kaart, met daarop alle wandelpaden en wandelknooppunten in Vlaanderen, zelf snel en eenvoudig een eigen wandelroute uittekenen door knooppunten (nummertjes) met elkaar te verbinden.  Terwijl je je tocht aan het plannen bent, kan je volgen hoe lang je tocht tot dan toe al is.  Bovendien wordt op de kaart ook het aantal kilometer vermeld dat over onverharde wegen gaat, dus daar kan je bij het uittekenen ook al rekening mee houden!  Denk er ook aan dat als je lange rechte stukken op de kaart hebt gekozen, dat dat ook lange (min of meer) rechte stukken worden tijdens de wandeling.  Heb je liever een (zeer) afwisselend parcours, dan kan je daar bij het plannen ook al rekening mee houden!  Als je tevreden bent met de tocht, die je uitgestippeld hebt, kan je deze downloaden als gpx-bestand voor je gps of de app van je smartphone, maar je kan de tocht ook uitprinten op papier.  Je kan zelfs je (wandel)vrienden verrassen met deze wandeltocht door die met hen te delen. 

Een voorbeeldje:

Een mogelijke wandellus zou kunnen starten aan het Tuin- en Fietscafé De Vuvuzela, Tuinstraat 1 in 3945 Ham, waar je de wagen kan parkeren.  Wanneer je de parking verlaat, ben je meteen aan het startpunt, namelijk wandelknooppunt 2. 


Wandel vanaf dit knooppunt naar de volgende knooppunten: 3 - 9 - 7 - 6 - 8 - 10 - 11 - 12 - 14 - 15 - 16 - 18 - 2 en je bent terug aan de parking.  Wanneer je deze wandeling ingeeft op de website, zie je dat die een lengte heeft van 7 km, waarvan 4,7 km over onverharde paden gaat. 

Je kan bij het plannen zelfs rekening houden met een aantal 'interessante' punten, zoals cafés, restaurants (spijtig genoeg nu niet open omwille van het vervelende coronabeestje), maar ook bijvoorbeeld rustbanken, uitkijkpunten, cultuur & erfgoed, natuur & recreatie,...

 

De wandelliefhebber, die liever een kant-en-klare wandeling voorgeschoteld krijgt, kan op de website ook kiezen uit liefst 120 kant-en-klare wandellussen met stops voor onderweg.

Bezoek zeker deze website eens en probeer maar eens een en ander uit.  Het is zeker niet moeilijk en je hebt een waaier aan mogelijkheden om een mooie wandeldag te organiseren, zowel voor jezelf als voor je gezin of bubbel! Geniet van je wandelingen!

 

Nog een kleine opmerking voor wie in Beringen of de directe omgeving wil (komen) wandelen: op de kaart zie je weliswaar punten (nummers voorafgegaan door een letter) en wanneer je daar een luswandeling wil uittekenen, krijg je al snel de boodschap dat een deel van de route onbewegwijzerd zal zijn, wat betekent dat je op dat traject geen bordjes zal vinden.  Wie evenwel de gpx op zijn/haar  gps downloadt en deze wandeling doet, kan zich uiteraard op de gps verlaten en de wandeling dus met een gerust hart doen!  Misschien een uitdaging om je kennis van je gps-toestel en gpx-en eens uit te testen?


Opmerking van de redactie: dit artikel verscheen in het clubblad van januari-april 2021 en werd lichtjes aangepast omdat de club intussen haar zesde Covid19-wandeling inricht (en niet meer haar vierde zoals in de oorspronkelijke tekst stond).  De zesde Covid19-wandeling loopt van 27 maart 2021 tot en met 18 april 2021.