Clubblad

Op deze pagina publiceren we geregeld een artikel

dat in ons clubblad werd opgenomen. 

Dit clubblad verschijnt driemaal per jaar.

Verslag wandeling Watersmeet in Exmoor (UK)

Tekst en foto's: Nicole en Guy

Bij ons bezoek aan het Nationale Park van Exmoor, gelegen in het noorden van het graafschap Devon (Verenigd Koninkrijk) en 690km² groot, kon een wandeling door dit prachtige gebied zeker niet ontbreken.  Vanuit Lynmouth reden we naar het dorpje Watersmeet, dat mooi gelegen is in een bosrijk dal waar twee rivieren samenvloeien.  Toen we met de wagen op weg waren naar onze startplaats in Watersmeet kregen we eerst een afdaling van 25% voorgeschoteld, maar daarna moesten we ook weer 25% stijgen!

Vanuit het Combe Park Carpark dat in een dal in het westelijke deel van Exmoor ligt, moesten we eerst een kleine 300 meter langs de berm van weg A39 wandelen.  Hierbij kregen we een helling van 16% voor de voeten, maar al vlug zaten we tussen het groen [Foto 1]. 

 

Foto 1: Even poseren bij de verkeersborden in de berm vooraleer de wandeling aan te vatten.

 

  

 

Het voetpad in de richting van Lynmouth ging eerst gestaag omhoog tussen de eikenbossen en regelmatig kregen we zicht op de omliggende valleien en de stadjes Lynton en Lynmouth, beide gelegen aan het Bristol Channel [Foto 2]. 

Foto 2: Deze heuvels moesten we oversteken om in het in het dal gelegen Lynmouth te komen.

Na de eerste heuveltop kronkelde het pad eerst naar beneden naar een beekje, maar meteen daarna was het alweer klimmen geblazen.  Na de tweede top daalden we gedurende langere tijd eerst door de bossen en op het laatst over een behoorlijk steil geasfalteerd straatje om aan de rand van het stadje Lynmouth uit te komen.  We wandelden naar het centrum van dit stadje aan de voet van de kliffen en vonden in de buurt van het kleine vissershaventje een terrasje waar we een "soort" appelgebak met rozijnen proefden.  Wat er nog allemaal in het gebak verwerkt was, is tot op heden nog altijd een vraagteken...  

 

Later wandelden we voorbij het grondstation van de Cliff Railway, een door water aangedreven kabelspoorweg die al in 1890 operationeel was en die de stadjes Lynmouth en Lynton met elkaar verbindt [Foto 3]. 

 

Het ertegenover liggende strand viel wel tegen.  Het was eb en het strand bestond enkel uit grotere en minder grote keien, geen zandstrand dus.

 

  

Foto 3: De door water aangedreven kabelspoorweg overbrugt een hoogte van 152 meter

en heeft een hellingspercentage van 58%!
Na een korte wandeling over het keienstrand, verlieten we het centrum van Lynmouth en wandelden daarna gedurende ongeveer drie kilometer over een mooi pad langs de East-Lynrivier, waar we regelmatig kleine stroomversnellinkjes zagen [Foto 4]. 

Foto 4: Stroomversnellinkjes in de East-Lynrivier

Vanaf de samenvloeiing van de East-Lynrivier en de Hoaroak­rivier, met enkele kleine watervalletjes, wandelden we nog een kilometer langs het Hoaroak Water om iets verderop, na een wandeling van 9,9 km, weer op de parkeerplaats uit te komen.  Het hoogteverschil tijdens deze wandeling bedroeg 310 meter.  Het was een mooie wandeling met veel variatie!