Clubblad

Op deze pagina publiceren we geregeld een artikel

dat in ons clubblad werd opgenomen. 

Dit clubblad verschijnt driemaal per jaar.

Verslag Vakantietocht 11-07-2021 in Beverlo

Tekst: Guy en Nicole   &   Foto's: Eric en Guy

Op zondag 11 juli richtte onze club haar tweede wandeling van 2021 in, namelijk de voorziene Vakantietocht.  Ook hier waren de coronaregels nog van toepassing, maar in Buurthuis De Kardijk was het geen probleem om deze tocht coronaveilig te organiseren.   De organisatoren werden nog geruggensteund door het mooie weer, wat niet evident was, want de avond voordien, tijdens het klaarzetten van de startzaal, kwam bij momenten de regen bij bakken uit de lucht gevallen!


Er waren uitgepijlde luswandelingen voorzien van 4 km (3,77km effectief - ook doenbaar voor de minder mobielen onder ons) - 6,50 - 8,25 en 9,85 km.  Er was onderweg geen controlepost voorzien! 

De lus van bijna 10 km vertrok meteen in de richting van de mijnterrils, die al van ver zichtbaar waren.  Na het passeren van de Fatih Moskee, die gebouwd werd tussen 1990 en 1994, wandelden we in de richting van de oude mijngebouwen (nu tijdelijk deels in gebruik als vaccinatiecentrum) en het indoorduikcentrum Todi, dat geopend werd in 2016 en uniek is in Europa! 


Nog voor het duikcentrum moesten we even over het fietspad, dat hier omgeven is met bloeiende bloemen en planten.  Meteen werden we tevens getrakteerd op een mooi zicht op de Avonturenberg (eveneens geopend in 2016) met zijn mountainbikepiste.  Via een draaipoortje konden we even later de  andere mijnterril opwandelen.  Dit keer werden we niet over de top van de terril geleid, maar bleven we eerder aan de rand ervan. 

 


◄ Zicht op de top van mijnterril.

Na het verlaten van dit gebied, wandelden we lange tijd door groene en schaduwrijke bossen om vervolgens over een deel van het fietspad langs de spoorweg Hasselt-Mol te gaan tot aan de Korspelsesteenweg en het Station van Beverlo.  Via deze straat keerden we vlot terug naar de startzaal.

◄ De Fatih Moskee en ▲ de oude mijngebouwen met daarnaast het indoor-

     duikcentrum Todi.

Met de lus van iets meer dan acht kilometer maakten we eerst kennis met Beverlo door over rustige straten te wandelen.  Na een tweetal kilometer bereikten we het bosrijke gebied, waar we het grootste gedeelte van deze wandeling konden genieten van de vele vogelgeluiden, al was ook het gezoem van de insecten nooit veraf.  Via enkele verkeersarme straatjes en steegjes, in de buurt van sporthal 't Beverke, keerden we terug naar de startzaal.


De lus van 6,5 km vertrok eveneens over de rustige straten van Beverlo, deelgemeente van Beringen.  Na het oversteken van de iets drukkere Koolmijnlaan/Heppensesteenweg wandelden we eventjes over het pad van het fietsroutenetwerk om al snel af te slagen naar het bosrijke gebied, waar het grootste gedeelte van deze wandeling zich afspeelde.  Pas op het einde keerden we via enkele verkeersarme straatjes en steegjes, in de buurt van sporthal 't Beverke, terug naar de startzaal.


De lus van iets minder dan vier kilometer ging dan weer over rustige straatjes in de buurt van de startzaal en was rolstoel- en rolwagenvriendelijk. 


Ook voor deze wandelingen stelde onze club op haar website de gpx-bestanden van deze vier trajecten ter beschikking van de gps-gebruikers en smartphone-gebruikers; maar ook wandelaars, die liever met een blaadje papier als back-up wilden wandelen, konden via de website van de club elk traject op papier uitprinten - met dank aan RouteYou - en dat meenemen voor onderweg.


In totaal kwamen 682 wandelaars in Beverlo op bezoek, die verwelkomd werden door 19 medewerkers.  Uiteraard ook weer onze dank aan alle medewerkers - voor en achter de schermen - die van deze Vakantietocht een aangename en coronaveilige wandeldag maakten!  Dank ook aan de 682 wandelaars om naar Beverlo afgezakt te komen!